Pompoenactie

Sinds 2013 houden we onze jaarlijkse pompoenactie!

Planten pompoenpitjes

Eind april tot begin mei komen we met twee (of meer) bestuursleden in alle eerste leerjaren van de 9 Oostkampse lagere scholen om met de leerlingen pompoenpitjes te planten!

pompoen 01 zaden

In de klas wordt er eerst met de leerlingen gepraat over pompoenen: hoe die groeien, wat ze nodig hebben, hoe het planten verloopt, hoe ze de pompoenplantjes in klas verder moeten verzorgen, hoe ze pompoenplantjes dan thuis moeten verder kweken…

Op de speelplaats (of in klas) gaan we dan aan de slag: iedere leerling vult zijn bloempotje met potgrond, maakt er twee kuiltjes in, plant zijn pompoenpitjes en geeft ze een eerste keer water.

 

Verzorging van de zaailingen

In klas worden de ‘zaailingen’ dan verzorgd tot eind mei. Samen met een begeleidende brief worden de plantjes dan aan de leerlingen zelf toevertrouwd!

pompoen 002 plantje

Opvolging kweek pompoenen

Half september komt ons bestuurslid Wilfried Moutton in alle tweede leerjaren om met de leerlingen na te gaan hoe het kweken van de pompoenen verlopen is. De leerlingen worden samen met hun ouders uitgenodigd naar de pompoenwedstrijd.

pompoen 003 plant

Pompoenwedstrijd

Op een zaterdag in oktober is er dan de pompoenwedstrijd voor leerlingen van alle tweede leerjaren én een afzonderlijke wedstrijd voor volwassenen. Elke leerling van het tweede leerjaar die een pompoen op de wedstrijd aanbiedt, ontvangt een prijs. Per school wordt nog één leerling extra beloond: de leerling die de zwaarste pompoen meebrengt!

pompoen 004 pompoenen

Onze pompoenwedstrijd gaat meestal door in de parochiezaal d’Oude Kerke, Vrijgeweidestraat 4, 8020 Ruddervoorde.

Scholen pompoenactie

Volgende basisscholen krijgen elk jaar bezoek van ons:

  • Basisschool De Kiem @ Ruddervoorde
  • Basisschool Klimop @ Oostkamp
  • Basisschool De Sprong @ Waardamme
  • Basisschool De Bosbes @ Hertsberge
  • Basisschool Sint-Pieter @ Oostkamp
  • Basisschool De Dobbelsteen @ Baliebrugge
  • Basisschool Koning Boudewijn @ Oostkamp
  • Basisschool De Vaart @ Moerbrugge